2x zo snel uien drogen met de bewaaroplossing van de toekomst

Vorig jaar introduceerde ENGIE Refrigeration (ook bekend als Zephyr koeling, GTI Koudetechniek of Cofely Refrigeration) een buitenlucht onafhankelijk bewaarsysteem voor aardappelen. En met resultaat: uit proeven van de Aeres Hogeschool Dronten blijkt dat de indroging beneden de 3% blijft. Daarnaast tonen proeven aan dat chemische kiemremmers met deze manier van bewaren overbodig zijn.
Dit jaar maken we een volgende stap in buitenluchtonafhankelijk bewaren. In opdracht van akkerbouwbedrijf Custers uit Biddinghuizen is het bewaarsysteem geschikt gemaakt voor een andere toepassing: het drogen en bewaren van uien. De winst? Een beter behoud van de kwaliteit van de uien en fors lagere energiekosten.

Kwaliteitsverlies en hoge kosten
Zodra uien van het land komen, moeten ze gedroogd worden. Gebruikelijk is om dat met buitenlucht te doen. Hoe sneller de hals van de ui droogt, des te minder kans dat schimmels en bacteriën in de ui groeien. Bij het drogen en bewaren zijn akkerbouwers afhankelijk van de buitenlucht. Maar de condities hiervan zijn vrijwel nooit optimaal om de uien snel te kunnen drogen. Periodes van droogte en regen wisselen elkaar af en zorgen voor grote verschillen.

Om dit op te lossen wordt de buitenlucht verwarmd met gaskachels, zodat de lucht meer vocht kan opnemen. Dit kost veel gas. Met als bijkomend nadeel dat er 1,6 kilo vocht vrijkomt per kilo propaangas die wordt verbrand. Ook dit vocht moet weer worden afgevoerd, met wederom 10% extra gasverbruik. En met de stijgende gasprijzen in zicht, zal deze vorm van bewaren de komende jaren alleen maar duurder worden.
Uien bewaren op de conventionele manier kost dus niet alleen geld, maar heeft ook impact op de kwaliteit van de ui.  Het verwarmen van de lucht is niet wenselijk, omdat de temperatuur tijdens het bewaren van de uien stabiel moet blijven. Het doorgaan met verwarmen zorgt voor een ongewenste temperatuurverhoging, maar stoppen met verwarmen heeft tot gevolg dat de uien niet meer gedroogd kunnen worden.  

Hoe werkt uien drogen en bewaren met condensdrogen?
In de nieuwe loods kan Custers driemaal 1.000 ton uien opslaan in drie cellen. Zijn nieuwe condens-droogsysteem is een warmtepompinstallatie waarmee hij de uien na de oogst droogt, kan opwarmen en gekoeld kan opslaan. Marcel Bennink, projectleider bij ENGIE: ‘De condens-drooginstallatie is een koude- en warmteinstallatie in één, die buitenlucht en gaskachels overbodig maakt. Dat maakt deze installatie uniek. Het brengt de lucht in de loods onder het condensatiepunt, waardoor Custers 24.000 liter vocht per dag afvoert en de uien drogen. De warmte die vrijkomt bij het koelproces wordt weer gebruikt om de uien op temperatuur te houden. Daarnaast is het systeem uitgevoerd met een warmtepomp, om partijen uien te kunnen opwarmen om ziektes te bestrijden.’

Het natuurlijke koudemiddel ammoniak (NH3) in de installatie zorgt voor het hoogste rendement en het laagste energieverbruik. Bovendien kwam Custers hiermee in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA), een fiscaal voordeel waarbij hij een groot deel van de investering mag aftrekken van de winst. Daarnaast past dit natuurlijke koudemiddel goed bij zijn biologische teelt.

Twee keer zo snel drogen
‘Met het condens-droogsysteem heb ik de controle die ik wilde’, zegt Custers. ‘Dat zie ik aan de waardes op het besturingssysteem en aan de ui zelf. Ongeacht hoe de uien van het land komen, een dag na het rooien ritselt de ui al en enkele dagen later is het halsje droog. Het droogproces gaat twee keer zo snel als voorheen, onafhankelijk van het weer buiten. Ook kan ik de uien tijdens de bewaarperiode blijven (na)drogen bij een lage producttemperatuur. Met het conventionele systeem moest ik de cellen onnodig op een te hoge temperatuur houden om de uien te kunnen drogen met buitenlucht. Niet bevorderlijk voor de houdbaarheid. Dankzij de nieuwe installatie kan ik constant de beste kwaliteit uien leveren.’

Engie

Industrieweg 1
2712 LA  Zoetermeer

T: 088 484 40 00
E: mail-refrigeration.nl@engie.com
                                              
http://koudetechniek.engie-services.nl/